Az OKÉ sütiket használ, hogy az oldal működése gyors, és barátságos legyen. Süti szabályzat

Termékek Menü

Farmer a divatvilág trónján

Farmer divat 2019 • A szaggatott, koptatott jeans Csípő vagy magas derekú • Hol viseljünk farmert: sportostól az elegánsig ? • Milyen női farmer lenne csini az alkatodra ? • Farmer ábécé kezdőknek • Farmer a sztárvilágban •  A farmer kalandos története

A farmer napjaink alapdarabjának számít, ami egyetlen ruhatárból sem hiányozhat. Nadrágok, ingek, szoknyák, kabátok készülnek belőle, de a táskákról, cipő felsőrészekről is gyakran visszaköszön az alapanyag. Eredetileg favágók munkaruhájának szánták, ám az évtizedek alatt egyre inkább a hétköznapi viselet részévé vált. A folyamatosan változó trendek ellenére megmaradt a farmer a népszerű anyagok között, és ma már izgalmas színekben pompázó ruhadarabok is készülnek belőle. A tervezők minden évben előveszik az anyagot, és újszerű részletekkel varázsolják a kor igényeinek megfelelővé, hogy a női farmer folyamatosan trendi maradjon.

Farmer divat 2019

Kevés olyan trend létezik, ami tulajdonképpen soha nem megy ki a divatból. A farmer tipikusan ilyennek számít, ugyanis a tervezők időről-időre újraálmodják az anyag használatát, izgalmas mintákkal, koptatásokkal és színekkel kombinálják. Beszerezhetünk farmer anyagból szoknyát, zakót, dzsekit, ruhát, de a nadrágok különféle hosszal és csípőmegoldással szintén örök divatnak számítanak. A megfelelő szabásvonal akár elegáns eseményekre is megállja a helyét, de iskolába, munkába, szórakozáshoz és kiránduláshoz egyaránt remek választás a strapabíró farmer.

Ugyan a szaggatott farmer kétségkívül trendinek számít, de e téren érdemes tartani magad az „arany középút” szabályaihoz. Maradj a jó ízlés határain belül, ugyanis a nagyon szakadt farmer inkább kelt rongyos hatást. Fontos, hogy a koptatás csak két-három árnyalattal legyen világosabb a nadrág színénél, így még természetes az összkép. 

2019-ben újabb farmertrendek kerülnek fókuszba. A felhajtott szár és a korábban már igazán divatosnak számító cipzárak visszatérni látszanak. Elérkezett a kőmosott farmerek ideje is, de nem csupán világoskék színben, hanem akár az extra fakó kivitelezés is gyakran visszaköszön majd az utcán. Aki egykor a hímzett farmerek rajongója volt, az biztosan örülni fog annak, hogy a kis virágminták, vagy az izgalmas cseresznye motívum lassan visszaszivárognak a mindennapokba. A sötét színek szerelmeseinek szintén kedvében járnak az aktuális farmertrendek, ugyanis az egészen sötét, már-már feketés darabok garantáltan fókuszba kerülnek majd 2019-ben. A világosabb varrással történő kombinálás megteremti az egykor szintén divatos kontrasztot a farmeres öltözködésben.

A szaggatott, koptatott jeans

A szaggatott, koptatott jeans

Napjainkban több milliárd méter farmer anyagot dolgoznak fel évente a világon, és nem csak a klasszikus kék színű áll ma már rendelkezésre. A jól ismert denim anyag a XVI. századból származik, méghozzá a franciaországi Nimes városából. Az eredetileg barna, sávolykötésű anyagot később festették indigóval kékre. Genovából szintén érkezett egy szövet, amely a jeans elnevezést kapta.Mivel a farmer anyag alapvetően durva volt, ezért a gyártás során azt puhítani kellett, sőt, sokan úgy igyekeztek azt személyes méreteikre alakítani, hogy a vízből kiszállva hagyták magukon megszáradni a nadrágot, ami így kényelmesebbé vált a későbbiekben. 

Ma már hasonló trükkökre nincsen szükség, olyan puha és stretch anyagból készül a farmer nadrág, hogy akár több méretet is nyúlik. Kényelmes viseletté volt a korábbi merev, mindent kibíró munkaruha.
Sőt, az anyag megmunkálása nem állt meg itt. A koptatott farmer már hosszú ideje tartja magát a fősodorban, és a szaggatott farmer is velünk van már néhány éve, néha egészen extrém változatokban.

Szaggattot, koptatott farmer

Csípő vagy magas derekú ?

Évekkel ezelőtt a csípő farmernadrág jött divatba. Ez megörvendeztette a férfi szemeket, és ellátta munkával az orvosakat. Az extra csípő farmer esetében alig elképzelhető hol is fér el még a fehérnemű.

Ezzel ellentétes irány jött divatba 2018-ban, a magas derekú farmer. A fiatalok sort vagy kantáros farmer esetén is sokszor ragaszkodnak a magas derékhoz. Mindehhez a popcsillagok és influencerek mutatták az irányt.
A magasított derék nem csak azért javasolt, mert divatos mostanában, hanem az alakra gyakorolt pozitív hatásának apropóján is. Vizuálisan nyújtja az alakot és a lábakat. Persze ha tökéletes csípővel rendelkezel, akkor a csípőfarmer is jó választás lehet, de ügyelj arra, hogy ne látszódjon ki belőle a fehérnemű.

Csíppő vagy magas derekú

 

Hol viseljünk farmert: sportostól az elegánsig

A farmer az évtizedek során kedvelt és rendkívül sokoldalú anyaggá nőtte ki magát. Amit egykor két ló sem tudott szétszakítani, az mára kifinomult, puha és könnyen viselhető lett, ráadásul szinte már alkalomtól függetlenül leteheted mellette a voksod.

A farmer kapcsán legtöbben azonnal a sportos öltözködésre asszociálunk. Edzőcipővel, sneakerrel vagy a még mindig divatos babacipővel egy munkával, rohanással teli hétköznapon éppen úgy jó választás, mint mozizáshoz, szórakozáshoz. A szakadt, koptatott, ejtett üleppel rendelkező darabok általában laza öltözködéshez javasoltak. A cső vagy skinny fazonok sötét színben remek döntésnek bizonyulnak akár elegáns alkalmakra is. A titok ilyenkor nem másban rejlik, mint a felső helyes megválasztásában. A kissé visszafogottabb farmerhez társítsunk olyan felsőt és kiegészítőket, amelyek megfelelnek az alkalomnak, így érhető el a kívánt összhatás, ami biztosan nem lóg majd ki a sorból.

A farmerben az az egyik legjobb dolog, hogy igen széles a viselési variációk tárháza. Egy magassarkúval azonnal nőiessé varázsolhatjuk még a lazább darabokat is. Ami vászoncipővel lazán romantikus, az egy eltalált magassarkú viselésével nőies és dögös lehet. S bár tény, hogy gyakran megállja a helyét a farmer, de vannak bizonyos alkalmak, amikor inkább kerülendőnek számít. Tipikusan ilyen az esküvői megjelenés, a kifejezetten alkalmi ruházatot megkövetelő események, például állófogadások, bálok. Mindemellett tény, hogy egy komoly üzleti tárgyaláson sem biztos, hogy a farmer az eltalált viselet.

 

Tudtad milyen női farmer lenne csini az alkatodra ?

Farmer nadrág vásárlás során rendszerint nem csak a trendeket és saját ízlésünket tartjuk szem előtt, hanem azt is, hogy testalkatunkhoz milyen fazon illik a legjobban.

Ha mellben és vállban kicsit erősebb vagy, hasi tájékon pedig hajlamos a hízásra, akkor fontos kiemelned lábaid. Az egyenes szárú farmerokkal biztosan nem lőhetsz mellé, és a skinny is jó választás lehet. A magas derékkal készült nadrágok között szintén rálelhetsz új kedvenceidre.

A körte testalkatra a vékony felsőtest és a széles csípő a jellemző. Ha ilyen adottságokkal bírsz, akkor a csőszárú és a trapéz fazonok lehetnek az ideálisak számodra. A koptatott, szaggatott farmerek helyett azonban érdemes a sötétebb színeket előnyben részesíteni, azok ugyanis karcsúsítanak és inkább az alsótestre terelik a figyelmet. A comb és fenék részeknél viszont kerüld a nagy zsebeket.

A sokak által vágyott homokóra típus mellben és csípőben hasonló méretekkel rendelkezik. A magas derékkal rendelkező farmerek mellett a szűkebb és a bővebb fazonok is jó választásnak bizonyulhatnak. A sötét szín ilyenkor is remekül elrejti az esetleges előnytelen méreteket, plusz centiket.

Amennyiben egyenes testalkattal bírsz, akkor a szűk fazonú farmerek lesznek kedvenceid. Bátran válogathatsz a szaggatott és mintás darabok között, és a csípő farmerrel sem lőhetsz mellé. Azon szerencsések közé tartozol, akiknek jól állnak a fenék részen levő zsebek, és a világos színek sem fognak erősebbnek mutatni.

Alacsonyaknak a függőleges koptatás, magas farmerimádóknak a trapéz farmer lehet a jó döntés. A vastag combok passzos darabokban jól mutathatnak, ám a koptatás kerülendő. A keskeny csípőre a csípő fazonú farmerek javasoltak, ha pedig az ellenkezőjeként széles csípővel rendelkezel, akkor a magasabb derék válhat be.

Fontos, hogy a méretednél kisebb nadrág biztosan nem fog karcsúbbnak mutatni, ellenben felhívhatja a figyelmet testalkatod negatívumaira.

A magasított derék pedig vizuálisan nyújtja az alakot és a lábakat, ez mindig jó jöhet.

 

Farmer ábécé kezdőknek

A farmerpiacon nézelődve rendszerint szembe jönnek olyan kifejezések, amelyekről általában csak körülbelül, vagy egyáltalán nem tudjuk, mit is takarnak. A klasszikus egyenes szárú farmert a legtöbben ismerjük és szeretjük, hiszen szinte mindenkinek jól áll. Csípő és fenék magasságában szorosabb szabással rendelkezik, majd kényelmesen követi a test vonalát. Tulajdonképpen lapos és magassarkú cipővel éppen olyan jól mutat, mint edzőcipővel. Hosszú szárú csizmába azonban nem tűrhető bele szépen, így erre a célra más fazon javasolt.

A slim elnevezés olyan karcsúsított fazont takar, ami a csípő-fenék-comb vonalában szűk, majd onnantól egyenes szárral bír. Jól nyújtja az alakot, akár csizmával is viselhető, és ha nem túlságosan

koptatott, akkor munkahelyre is megállja a helyét. Hasonló fazon a skinny, mely azonban abban különbözik a slimtől, hogy a lábszárra és a bokára is rásimul az anyag. Tulajdonképpen bármilyen cipővel viselhető, s az egykoron a vékony testalkatúak körében népszerű farmert ma már a rugalmas anyagoknak hála mások is előnyösen kihasználhatják.

A jeggings egyfajta vékony és nagyon kényelmes farmer. Jellegére leginkább az jellemző, ami a név kialakulásában is szerepet játszott, ugyanis a leggings és a jeans összevonásából született. A szűk nadrágok harisnyaszerűen tapadnak a testre, gumírozott derekuk pedig különösen kényelmes. Kiválóan kombinálhatóak hosszabb felsőkkel, és így akár munkahelyre is jó választás lehet.

Az úgynevezett boyfriend nadrágok önálló stílust képviselnek a farmerek piacán. A főként férfinadrágokra emlékeztető darabokra a lazaság jellemző és a felhajtott szár is gyakori. A hétvégi és szabadidős elfoglaltsághoz ideális típus világos színben igazán menő, bakancshoz, lapos bokacsizmához és sportos lábbelikhez kiválóan passzol.

 

Farmer a sztárvilágban

A farmer napjainkban ugyanúgy hódít, mint 150 éve. A szőke szupermodell, Claudia Schiffer a Guess reklámarcaként épp olyan büszkén pózolt farmerban, mint Britney Spears, aki elsősorban extra alacsony derékkal ellátott farmerjaiban jelent meg koncertjein. A Szex és New York filmek mindig is otthonosan mozogtak trendek terén, és a Sarah Jessica Parker által megformált szereplő ruhatárában rendszerint akadnak olyan farmerek, melyek a legújabb trendeknek megfelelnek. Az Instagram sztárok képeiről is gyakran visszaköszön a farmer alapanyag, így Kim Kardashian is rendszeresen posztol farmeres képeket.

A farmer divatvilágban elfoglalt örök trónját jó eséllyel nem veszélyeztetik a változó trendek. A töretlen sikernek örvendő farmernadrág egyetlen nő és férfi ruhatárából sem hiányozhat. Az viszont már ízlés, testalkat és alkalom függvénye, hogy mikor milyen fazon és színvilág mellett döntünk. A sportos elegancia legalább annyira köthető a farmerhez, mint a laza stílus és a hétköznapok kényelme.

 

A farmer kalandos története

Az első, napjaink farmernadrágjaira hasonló ruhadarabok 1870-ből származnak, amikor Jacob Davis szabómester egy favágó megrendelésére készítette el az úttörő farmert. Az anyagot hozzá egy San Francisco-i kereskedőtől, Levi Strauss-tól szerezte be. Célja a strapabíró nadrág létrehozatalán túl az is volt, hogy a zsebek erősen tartsanak, s ennek érdekében azok sarkait szegecsekkel erősítette meg. A sikeres együttműködésből társulás lett, és gyártani kezdték a jól ismert Levi’s nadrágokat.

A farmer egyébként a hippi korszak igazi kultikus darabjává vált. A hosszú haj, a minden korábbival szembeni lázadás, a Beatles dalok iránti rajongás, valamint a póló és farmer viselése akkoriban szorosan összetartoztak a hippik körében. A szabad gondolkodás, a tolerancia és a béke iránti vágy az 1960-as évek végén Európában is elterjedt, s magával hozta a mozgalom a farmert, mint népszerű ruhadarabot. Nem csoda, hogy a tervezők ezt követően csak úgy lubickoltak az izgalmas feladatokban. Olyan, ma is ismert nevek kollekciójában jelent meg a farmer alapanyag, mint például Calvin Klein, Versace, vagy Giorgio Armani.

Hazánkban a szegedi kenderfonó gyárban vették fel elsőként a munkafolyamatok közé kisebb-nagyobb sikerrel a farmergyártást, majd később Budakalászon kísérleteztek a dologgal. A magyar farmernadrágok a Trapper nevet kapták, majd 1981-ben Lee Cooper vásárolta fel ezt a gyárat. A farmernadrágok ősatyja, Levi Strauss is nyitott üzemet Marcaliban, mely később Kiskunfélegyházán egészen 2008-ig üzemelt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Női farmer