Az OKÉ sütiket használ, hogy az oldal működése gyors, és barátságos legyen. Süti szabályzat

Koronavírus - mit tehetünk

Koronavírus - mit tehetünk

Óvintézkedések, tudnivalók, tennivalók

Webshopként ezt tettük

Nagyon figyelünk, hogy a lehető legbiztonságosabb szolgáltatást nyújtsuk, és csökkentsük a vírus terjedésének kockázatát.

  • A fizikai boltot bezártuk, hogy minimális legyen a személyes érintkezés
  • A feladatok egy részét home office-ban végezzük otthonról
  • A webshop kiszolgálását végző munkatársaink kesztyűben dolgoznak, bár nem egyszerű kesztyűben billentyűzeten dolgozni
  • A higiénián szigorítottunk, folyamatosan fertőtlenítünk

Magánemberként ezt tettük

  • Ritkán megyünk vásárolni és csak egy személy, kesztyűben, maszkban
  • Otthon maradunk, amikor csak tehetjük, nem megyünk sétálni, fagyizni, korzózni, rendezvényre
  • Személyautóval közlekedünk, elkerüljük a tömegközlekedést
  • Idősebb ismerősökkel, rokonokkal telefonon tartjuk a kapcsolatot, a bevásárlást és patikát intézzük számukra

A koronavírus és a bolti vásárlás - biztonságos?

A vírus elsősorban emberről-emberre terjed, ezért a nagy forgalmú boltokban való vásárlás, ahol sokan vannak, és az utcáról bárki betérhet és megfoghat egy terméket, az egyik legkockázatosabb vásárlási módnak tekinthető. A sorban állás, a készpénzes fizetés a pénztárnál szintén problémás lehet lehet. 
Vásároljunk olyan üzletben. ahol kevesen vannak, használjunk kesztyűt, ne érintsük meg az arcunkat, figyeljünk a gyakori kézmosásra és a kéz fertőtlenítésére.
A készpénzes fizetést érdemes kerülni, hiszen a készpénz felületén akár órákig is életképes lehet egy vírus. Az MNB gyűjti és fertőtleníti a készpénzt emiatt.

Mi a helyzet a webáruházakkal?

A webáruházban történő vásárláskor nem kell otthonról elmenned. Egy webáruházban nincs tömeg, és nem fogdossák a tárgyakat egymás után az utcáról betérő idegen emberek. A raktárakban a termékek napok vagy hetek óta érintetlenül pihennek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden kórokozó elpusztul a felületükön ez idő alatt.

A termékeket csak a webáruház dolgozói kezelik és csomagolják, több rétegben. A doboz belsejében levő termék jó eséllyel hónapok óta nem találkozott emberrel, teljesen biztonságos.

A legjobb gyakorlat az, hogy ha kerülöd a készpénzes fizetést, és a terméket előre kifizeted kártyával vagy banki átutalással.

A futár cégek is kiemelten figyelnek a biztonságra ezekben az időkben. Ha egy futár beteg, nem mehet dolgozni. Ha nem beteg, nincs mitől tartani.

A csomagok sok időt töltenek a gépjárművek rakterében, ami a vírus számára kedvező élettér. A hideg, a gyakori szellőztetés, a napfény ami éri a csomagokat pakolás közben, mind mind olyan tényezők melyeket nem szeretnek a vírusok.

Amennyiben mégis az utánvétet preferálod, fizess kártyával a futárnál, kerüld a készpénzes vásárlást. Ha tuti biztosra szeretnél menni, miután átvetted a csomagod, bontsd ki a lakáson kívül, dobd ki a szállításra használt dobozt (a szelektív hulladékgyűjtőbe természetesen) és mosd meg a kezed. Így szinte biztos, hogy esélyt sem adsz bármilyen kórokozónak, hogy kapcsolatba kerüljön veled, és bejusson az otthonodba.

Mit lehet tudni a koronavírusról?

A COVID-19, más néven koronavírus járvány terjedése napjainkban a világot és a kutatókat leginkább foglalkoztató témakör.
Senki sem tud biztosat mondani, ám a szakemberek szerint kijelenthető, hogy mint minden vírusos megbetegedés, emberről emberre terjed leginkább. Közvetlen testi érintkezés (kézfogás, puszi), vagy a beteg személy által a levegőbe (köhögés vagy tüsszentés útján) juttatott apró részecskék belélegzésével terjed a leginkább. Tünetmentes személyek a közlemény szerint lényegesen kisebb eséllyel fertőznek, ugyanis a fő terjedési mód a köhögés és a tüsszentés során a beteg szervezetből távozó kórokozóval való érintkezés és annak belélegzése vagy szemünkbe, orrunkba, szánkba jutása.

Maszk használat: igen vagy nem

Egészségügyi szájmaszk, arcmaszk vásárlás

Viseljünk maszkot vagy sem ?

Használj kesztyűt, maszkot

Milyen maszkot válassz

Lehetnek fertőzöttek a tárgyak?

Előfordulhat, hogy tárgyakon is életképes marad a vírus és az így a gazdaszervezetről közvetlen érintés nélkül is más személyre kerül. Fontos kiemelni, azzal hogy megérintünk egy életképes vírussal fertőzött tárgyat, még nem jelent fertőzést, hiszen egy kézmosással vagy fertőtlenítéssel el tudjuk távolítani a vírust a kezünkről.

A tárgyak felületén a vírus csak korlátozott ideig életképes, egy idő után magától elpusztul és nem fertőz.

Mennyi időnek kell eltelnie, hogy egy kórokozó elpusztuljon egy tárgy felületén?

Szerencsére nem túl sok. Bár nincsen tökéletesen pontos adat, de a szakemberek szerint a COVID-19 hasonlóan viselkedik mint más koronavírusok. Szilárd felületen néhány óra alatt magától elpusztul. Ahhoz, hogy egy szilárd felületen több órán át, esetleg egy napon túl is életképes maradjon egy vírus, rendkívül kedvező feltételekre van szüksége. A hétköznapokban használt felületek és környezeti hatások nem kedveznek a vírusnak.

Amennyiben tartasz tőle, hogy egy tárgy felületén esetlegesen vírus lehet, háztartási fertőtlenítőszerrel tisztítsd meg. Ilyen egyszerűen elpusztíthatod.

Hasznos információk

Fontos, hogy megbízható helyről tájékozódj, kerüld a közösségi médiában keringő rengeteg hamis hírt.

Hivatalos információk a magyarországi koronavírus helyzetről 

Ne feledd, minden vihar elvonul egyszer, és ki fog sütni a nap!

Tartalomhoz tartozó címkék: Koronavírus